Přestávám šít interaktivní knížky (quiet booky). Proč?

Z portfolia Little Bears mizí látkové hračky pro nejmenší (quiet booky, interaktivní kostky, látková pexesa). Proč tak radikální krok?
Marie Haklová 27.05.2018 • před 6 lety

Poslední steh. Poslední přišitý knoflík. Odkládám jehlu a dívám se na právě dokončenou práci - dvě interaktivní knížky quiet book, které jsou na dlouho poslední (ne-li úplně poslední), co jsem vytvořila.

Když jsem před dvěma lety začínala vymýšlet hračky pro Little Bears a rozšiřovala tak medvědí portfolio, přišel od mé sestřenice nápad, abych jí do fotografického ateliéru vytvořila quiet booky. Při focení malých dětí bývá někdy náročné je zaujmout a uklidnit, aby focení vydržely. Quiet book je bezvadné řešení, které jí dlouhodobě funguje. Ušila jsem tedy první dva quiet booky, které putovaly do Regensburgu. Tak začala cesta medvědích quiet booků. Postupně jsem se v jejich tvorbě zlepšovala, rozšiřovala nabídku jednotlivých stránek, vychytala, jak na vazbu…

V počátcích tvorby hraček jsem pečlivě zjišťovala, co všechno je potřeba splnit, což jsem taky konzultovala s advokátem. Mysleli jsme si, že když budu dělat hračky pro děti až od 3 let, můžu být v oblasti certifikací a zkoušení materiálů v pohodě.

Nikdy jsem nepoužívala podřadné materiály a vždy jsem si s výběrem dávala záležet, používala jsem látky i galanterii převážně s atestem Oeko Tex Standard 100, třídy 1 (tento certifikát označuje produkty - nejčastěji látky - které můžete použít pro ušití oblečení pro děti 0+). Na začátku tohoto roku se ale doslova roztočil kolotoč nových informací a podnětů. Mimo jiné jsem zjistila, že hranice, kdy je třeba materiály pro výrobu hraček testovat a certifikovat, nejsou 3 roky, ale 14 let. V praxi to tedy znamená, že každý, kdo chce na trh uvést hračku, musí zajistit shodu s Nařízením vlády 86/2011 Sb. v platném znění (ve které je už implantována směrnice EU 2009/48/ES) a vydat prohlášení o shodě na svou výhradní odpovědnost. Prohlášení o shodě a označení výrobku symbolem CE není nadstandard, ale povinnost každého výrobce - bez výjimky.

Ve smyslu tohoto nařízení se za hračku považuje výrobek navržený nebo určený hraní dětem mladším 14 let, včetně výrobku navrženého nebo určeného vedle hraní i k dalším účelům. Zní vám to taky tak, že je to v podstatě všechno, na co se dítě jenom podívá? J Potom už záleží na výkladu tohoto nařízení, státní orgány i váš zastupující advokát to může vidět jinak.

Od ledna tohoto roku v Little Bears intenzivně pracujeme na tom, aby všechny hračky v našem portfoliu splňovaly výše uvedená kritéria. Ačkoli u některých medvědích hraček jde v podstatě jen o formální záležitost a vydání těch správných papírů, u těch celolátkových jsme bohužel dost narazili.

Mysleli jsme si, tak jako spousta jiných výrobců, že látky, které jsou atestované tak, aby v nich mohlo dítě bez problémů být celý den (tedy látky na oblečení, pleny atd.), budou vhodné i pro výrobu hraček. Bohužel tomu tak není a ukázalo se, že nároky na dětské hračky jsou dle zákonů ČR ještě mnohem přísnější. Látky pro výrobu hraček je tak nutné dotestovat, aby splnily harmonizační normy pro hračky. V Čechách se nám nepodařilo najít výrobce látek, který by byl schopný vydat prohlášení o shodě, že jeho látky odpovídají těmto normám. To znamená, že bychom všechny látky, které chceme použít, museli nechat dotestovat. Pro představu - zkoušení a testování jedné látky stojí 5500,- Kč a v jedné quiet book je použito například deset látek od různých výrobců. A nejde jen o látky - certifikaci musí mít i všechny knoflíky, zipy, suché zipy, brzdičky, šňůrky, stužky, korálky… Asi si dovedete představit, do jaké sumy bychom se ve výsledku dostali.

Po konzultaci se zkušebním ústavem jsme došli k závěru, že Qbooky a interaktivní kostky jsou v podstatě necertifikovatelná hračka. I kdybychom někde našli pár set tisíc korun, které by nás zkoušení stálo, nikdy by quietbook v podobě, v jaké ji teď děláme, neobstála jako hračka pro děti do 3 let. Jenže pro tak malé děti evidentně je, to se nedá „okecat“. A my své zákazníky nechceme mást slovíčkařením - jednou je to takto dáno a my to budeme respektovat.

Co teď dál? Rozhodli jsme se, že quietbooky pro tuto chvíli shodíme ze stolu. Kvůli bezpečí našemu i vašemu. A pokud nám vystačí síly v budoucnu, představíme ji znovu v pozměněné podobě. Nebude to lehká cesta a odhaduji to na nějaké dva roky práce, ale už když píšu tyto řádky a dívám se na ty poslední výtvory, stále mám chuť se do toho pustit. Nebude to jednoduché a nebude to hned, ale z vašich dotazů a přání vím, že zrovna o tuto hračku máte zájem.

Držte nám palce, ať certifikační proces medvědích hraček dotáhneme ke zdárnému konci (už jsme ve finiši). A až si příště budete kupovat hračku od nějakého malého českého hračkáře a najdete na ní označení CE (to znamená, že úspěšně prošel celým certifikačním procesem a vydal prohlášení o shodě), poplácejte ho v duchu po rameni, protože tím nelehkým martyriem také prošel. A věřte, že ho to stálo spoustu nervů, stresu a peněz. V Čechách totiž máme jedny z nejpřísnějších norem na hračky v celé Evropě.